Het kantelpunt van de Kinkerstraat

kinkerstraatZe verschijnen als paddenstoelen op de hoeken van de Kinkerstraat: de koffietentjes. Ze voeden zich met de humuslaag die eeuwen van authentieke levendigheid in het straatbeeld heeft achtergelaten. Op dit moment zijn het er vier, vooral geconcentreerd in het oostelijke deel van de straat. Ze zitten allemaal aan de noordkant, vanwege de bezonning, maar ook omdat er aan de zuidkant on-authentieke nieuwbouw staat. De koffietentjes hebben blankhouten interieurs en een behang van lichtvoetige singer songwritermuziek. Buiten staan banken met kleurige kussentjes en wankele bistrotafeltjes, waar net geen laptop op past.

In de Kinkerstraat vind je een fourniturenwinkel en een fotowinkel die nog analoge fotorolletjes verkoopt. Droomgordijnen worden op maat gemaakt en de boekwinkel is onafhankelijk. Daartussen zitten de Marokkaanse bruidsmodezaak, Honk Kong Supermarket en Afrocosmetics. Dit alles wordt afgewisseld met goedkope ketens als de hema, de blokker en de action.

Een bakfietsmoeder probeert al telefonerend haar rijwiel in beweging te krijgen. De breedbekterriër van een gangsta snuffelt aan het kontje van het Malteser leeuwtje van een gedrongen oude vrouw. Een kleutermeisje met reebruine ogen en een kanten jurkje eet een softijsje bij de snackbar. In de Kinkerstraat heerst een aangename mix van authentiek, exotisch en hip. Maar ik hou mijn hart vast voor het kantelpunt: Het punt waarop de hipsters yuppen worden en er geen ruimte meer is voor de rest.

Een tweekamerappartement van 45 m2 kost in de Kinkerstraat twee ton. In de vrije huur betaal je daarvoor al snel €1.500,- per maand. Exclusief. De sociale huur kost maar €500,- per maand, maar daarvoor moet je minstens twaalf jaar op de wachtlijst staan. Jan met de Pet en Achmed Modaal verhuizen naar Purmerend of Hoofddorp. Dus wees er snel bij: bezoek de Kinkerstraat voor een snufje ouderwets Amsterdam. Straks staat hij in de Lonely Planet en is er echt geen doorkomen meer aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s