Natuurbeleving online en buiten

foto: Ingeborg Swart
foto: Ingeborg Swart

Natuur is overal en duurzaamheid is leuk. Dat is de boodschap die Ingeborg Swart (20) uitdraagt met haar blog Pure Cottongrass (www.purecottongrass.com).

“In Noord Friesland, waar ik ben opgegroeid, is de natuur een vanzelfsprekend onderdeel van de omgeving,” vertelt Ingeborg. “De schuifpui stond meestal open, in de tuin liepen de kippen vrij rond. Ik was vaak bij de slootkant te vinden.” In haar studeerplaats Wageningen viel het Ingeborg op dat voor sommige medestudenten de natuur niet zo vanzelfsprekend is “Veel mensen denken bij natuur aan iets ingewikkelds dat zich in een donker bos afspeelt.”

Natuur in het dagelijks leven

Volgens Ingeborg komt dat door de communicatie over natuur. “Veel natuurblogs zijn te specialistisch. Iemand die helemaal gek is op libellen vindt het wel interessant dat er een nieuwe manier is om larvenhuidjes te determineren, maar een leek haakt dan snel af. ‘Dat kan anders,’ dacht ik. Met Pure Cottongrass wil ik laten zien dat de natuur gewoon leuk is.” Ingeborg schrijft over natuur die je in het dagelijks leven tegenkomt: spinnenwebben in het gras, wandelen in de regen, eten bij de boer.

Zonder telefoon het bos in

Een blog kan mensen inspireren om de natuur in te gaan, maar je moet het internet niet mee het bos in nemen, vindt Ingeborg. “Ik wandelde laatst door een natuurgebied. Op een gegeven moment zag ik naast een boom een QR-code. Ik moest toen even heel diep zuchten. Als je je telefoon erbij pakt om de QR-code te lezen, zie je toch weer hoeveel berichten je gemist hebt. Dat was nou juist niet de bedoeling: In de natuur wil ik even helemaal tot rust komen.” Ingeborgs tip? laat je telefoon thuis, ga naar buiten en laat je betoveren door een spinnenweb, een zonnebloem, of een Vlaamse gaai. Puur en simpel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s